Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΚΟΥΝΕΛΙ - η φροντίδα του (α΄ μερος)


                                                        Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ

Το κατοικίδιο κουνέλι στη φυση,είναι απογονος του αγριου κουνελιου. Δεν εχει σχεση με τον λαγο,από τον οποιο διαφέρει  γενετικά(48 χρωμοσώματα) και ανατομικά(πιο μακριά αυτια,νυχια με σχισμη,κιτρινη ιριδα,κυοφορει 40 ημερες κ.α.)  Το κουνελι εχει 44 χρωμοσωματα,κοντα αυτια,κυοφορει 31 ημερες ,τα νυχια του δεν εχουν σχισμη,κτλ.Υπαρχουν περιπου 100 φυλες κουνελιων.
  Τα κουνελια είναι κοινωνικά ζώα που εύκολα προσαρμόζονται στην ζωή σε ένα διαμέρισμα.
  Το κουνέλι πρέπει να ζει σε ειδικά κλούβια, με ικανοποιητικό χώρο(οι μικρόσωμες φυλές μέχρι 2 κιλά απαιτούν ελάχιστο χώρο 0.5 τετραγωνικά μετρά για κάθε ζώο).Το υλικό του κλούβιου πρεπει να είναι από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό και όχι από ξύλινο. Το δάπεδο του κλούβιου πρέπει να είναι ομοιογενές πλαστικο,καλυτερα χωρίς τρύπες. Το κλουβί καλό ένια να έχει σε κάποιο σημείο σανό ή αχυρο.Ακομα θα μπορούσε το κουνέλι να εκπαιδευτεί να λερώνει σε λεκάνη με άμμο και η γάτα.
  Η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 16-21 βαθμοί κελσίου και να έχει σχετική υγρασία 40-60%.
 Πρέπει να υπάρχει υπόστρωμα από ειδικό ροκανίδι.Το πριονίδι δεν είναι καταλληλο.Επισης το υποστρωμα θα πρεπει να αλλάζεται μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.
  Τα κουνέλια που ζουν μέσα στο σπίτι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή για να μην δραπετευσουν,να μην πέσουν από το μπαλκόνια μην μασήσουν καλωδια,σκουπιδια,φυτα,κ.α.Όταν στο ίδιο κλουβί ζουν κουνέλια διαφορετικού φύλου θα πρέπει να στειρώνονται.


                                            Συμβουλές διατροφής:

Είναι σωστό τα κουνέλια να διατρέφονται με ξηρή φυτά και χόρτα(τριφυλλι,χομομηλι,καροτα,μπιζελια,φασολια,κ.α.)αλλά και με φρέσκα λαχανικά και πράσινα χόρτα(ραδικια,μαρουλια,μαιντανος).Οι έτοιμες τροφές πρέπει πάντα να έχουν μεγάλο ποσοστό ακατέργαστων φυτικών  ινών(15-24%)  και πρωτεϊνών (12-15%).Ακόμα οι έτοιμες βιομηχανοποιημένες τροφές δεν πρέπει να περιέχει κυρίως μηδική επειδή αυτό το φυτο δεν περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και περιέχει πολύ ασβέστιο το οποιο μπορεί να προκαλέσει ουρολιθιαση.Πολλες από αυτές τις τροφές περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και λίπη διότι προδιαθέτουν σε παχυσαρκια.Επισης σε παχυσαρκία προδιαθέτεις και το ψωμί,οι ξηροί καρποί και το καλαμπόκι. Στα ανόρεκτα κουνέλια θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιο γλυκό φρούτο ως διεγερτικό της όρεξης(πεπόνι,ανανάς,μούρα).
 Οι πολλές φυτικές ίνες βοηθούν στην σωστή υγιεινή  των δοντιών ,τα όποια συνεχώς μεγαλώνουν ημερησία πρόσληψη τροφής υπολογίζεται ως εξής – 5 gr. τροφής ανά 100 gr σωματικού βάρους ,πχ. ένα κουνέλι με βάρος 2 κιλά πρέπει να τρέφεται με 100 gr τροφής. Το δοχείο του νερού πρέπει να είναι πάντα γεματο.Επισης εάν βλέπουμε ότι το κουνέλι αδειάζει γρήγορα το δοχείο
φαγητου,πρεπει να του δίνουμε συμπληρώματα σανού και λιχουδιών για κουνελια.Καλο είναι το δοχείο φαγητού να μην αδειάζει τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου