Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η αιματουρία στα ζώα συντροφιάς



                                          
Αιματουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αποβάλλει ούρα που περιέχουν αίμα. Είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση.
Αιτίες- διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος, θρομβοπενία και αγγειίτιδα.Είναι δυνατό να συνυπάρχει και συχνοουρία. Οι αιτίες εντοπίζονται στο ουροποιητικό (ανώτερο, κατώτερο) και στο γεννητικό σύστημα. Υπάρχει και η οικογενής αιματουρία στα νεαρά ζώα. Φυσιολογικά μπορεί να ανεβρεθούν λιγότερα από πέντε(5) ερυθροκύτταρα ανά οπτικό πεδίο. Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο ιατρογενούς αιμορραγίας κατά την λήψη του ούρου(κυστοκέντηση, καθετηριασμός)
α.από το ανώτερο ουροποιητικό-κυστική νόσος νεφρών,νεφρολιθίαση,νεοπλασίες νεφρών,μολυσματικές νόσοι (λεπτοσπείρωση,ερλιχίωση,μπαμπεζίωση,λοιμώδης  περιτονίτιδα γάτας),παρασιτώσεις(Capillaria plica)
Dioctophyme renale,
 Capillaria feliscati ),τραυματισμοί νεφρών, ιδιοπαθής αιματουρία.
β.από το κατώτερο ουροποιητικό- ανατομικές ανωμαλίες,τραυματισμοί και νεοπλασίες  ουροδόχου κύστεως ,ιδιοπαθής αιματουρία(γάτες),παρασιτώσεις.
γ.από το γεννητικό σύστημα- οίστρος,αφροδίσιο μεταδοτικό νόσημα, καρκίνος και υπερτροφία  προστάτη,μικροβιακές και μυκητιασικές  μολύνσεις,τραυματισμοί γεννητικών οργάνων.
Υπάρχει η ανώδυνη και η επώδυνη αιματουρία, η τελική (αίμα στο τέλος της ούρησης) και η αρχική (στην αρχή της ούρησης). Ακόμη υπάρχει και η ολική αιματουρία(αίμα σε όλες τις φάσεις ούρησης).


Διάγνωση
Βασίζεται στη γενική εξέταση ούρων( κρυσταλλουρία σε ουρολιθίαση),καλλιέργεια ούρου(ουρολοιμώξεις) ,γενική εξέταση αίματος(αιματοκρίτης,αιμοπετάλια,παράγοντες πήξης ,χρόνος προθρομβίνης-PT και χρόνος ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης- ΑΡΤΤ),νεφρική λειτουργία (αζωθαιμία).Στα αρσενικά περιλαμβάνεται και η εξέταση σπέρματος για αποκλεισμό προστατικής νόσου. Ακόμα ορολογικές εξετάσεις αίματος θα αποκλείσουν μολυσματικές ασθένειες.
 Συμπληρωματικά διενεργούνται ακτινογραφίες,ενδοφλέβια ουρογραφία, υπερηχοτομογραφία, κυστεοσκόπηση, κολποσκόπηση ,βιοψία, κ.α.
 Συμπερασματικά σε κάθε περίπτωση αιματουρίας απαιτείται σχολαστική διερεύνηση  για να αποκλειστούν απειλητικές για την ζωή του ζώου καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου